محاسبه اجاره و مالیات بر آن
نحوه محاسبه فرمول اجاره و مالیات بر آن مالیات بر درآمد اجاره املاک، مالیاتی است که از بابت اجاره انواع املاک از قبیل: زمین و ساختمان اعم از مسکونی، تجاری و اداری اخذ میشود.
برای مثال ما سعی می کنیم تا مالیات خانه ای را محاسبه کنیم که ۱۰ میلیون تومان پول پیش داده است و ماهانه ۵۰۰ هزار تومان اجاره می پردازد. اجاره ماهیانه خود را در ۱۲ ماه سال ضرب کنید تا اجاره سالانه به دست آید. برای مثال اگر ماهانه ۵۰۰ هزار تومان اجاره دریافت می کنید، رقم اجاره سالانه شما ۶ میلیون تومان می شود.
۱۸ درصد مبلغ رهن را به اجاره سالانه اضافه کنید. مبلغ رهن فرضی ۱۰میلیون تومان است که ۱۸ درصد آن برابر با ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. بنابراین، درآمد سالانه شما از اجاره و رهن برابر با مجموع دو عدد ۶ میلیون تومان و ۱٫۸میلیون تومان است که برابر با ۷٫۸ میلیون تومان می باشد.
طبق قانون، ۲۵ درصد درآمد اجاره از مالیات معاف است. پس عدد به دست آمده در گام دوم را در ۰٫۷۵ ضرب کنید تا درآمد مشمول مالیات محاسبه شود. در مثال ذکر شده، باید عدد ۷٫۸ میلیون تومان را در ۷۵ درصد ضرب کنیم که به رقم ۵٫۸ میلیون تومان می رسیم.
حال این درآمد بر مبنای جدول زیر مشمول مالیات می شود. میزان اجاره در هر طبقه را در نرخ مالیاتی ضرب کنید و در ستون دیگر جدول بنویسید.
جدول زیر نرخ های مالیاتی را نشان می دهد. براساس این جدول تا اجاره سالیانه ۳ میلیون تومان ۱۵ درصد و برای رقم های بالاتر نرخ های بالاتری تعلق می گیرد. از آنجایی که مجموع اجاره برابر با ۵٫۸ درصد بوده است، ۳ میلیون اول با نرخ ۱۵ درصد و ۲٫۸ میلیون باقی مانده با نرخ ۲۰ درصد محاسبه می گردد. بنابراین مالیات تعلق گرفته به واحد شما برابر با ۱میلیون و ۱۰ هزار تومان می باشد.
اگرچه مالیات تعلق گرفته حدود ۱میلیون و ۱۰ هزار تومان است، اما آنقدر معافیت های متفاوتی وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید.
معافیت متراژ ۲۰۰ متری، معافیت اجاره به فرزندان و افراد تحت تکفل تنها نمونه ای از این مواردهستند.
نکته:
با توجه به اعلام نظر کمیسیون محترم اقتصادی مجلس شورای اسلامی ; مقررات تبصره ۱۱ الحاقی به ماده ۵۳قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ مورد بررسی مجدد کارشناسی قرار گرفت و بدینوسیله مفادجزء ب بند ۵ بخشنامه شماره ۳۵۴۸۱ مورخ ۱۹/۶/۱۳۸۱ اصلاح و جهت رعایت آن نسبت به مالیات عملکرد سال ۱۳۸۱ و بعد متذکر میگردد:
درآمد هر شخص ناشی از اجاره واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یکصدو پنجاه متر مربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست متر مربع زیربنای مفید از پرداخت مالیات بردرآمد اجاره املاک معاف می باشد به این ترتیب چنانچه زیربنای واحد یا واحدهای مسکونی حسب مورد بیش از حد نصابهای تعیین شده باشد , درآمد اجاره حاصل از مازاد نصابهای مزبور با رعایت تبصره ۳ ماده ۵۳ قانون مذکور , مشمول مالیات مقرر خواهد بود و در موارد املاک مشاعی معافیت مقرر نسبت به سهم مشاعی هریک از مالکین لحاظ خواهد شد .توجه شود در مواردی که مالک دارای چند ملک باشد , می تواند با انتخاب خود, مجموعا تا میزان حد نصابهای تعیین شده از املاک معرفی تا از معافیت درآمد ناشی از اجاره آنها برخواردار گردد و همچنین در احتساب زیربنای مفید ساختمان , ملحقات و قسمتهای مشاعی ملک شامل بالکن , پارکینگ , انباری خارج از واحد مسکونی , نورگیرهای غیر مسقف شیشه ای , راه پله , زیرزمین های غیر مسکونی جزء زیربنای مفید واحد مسکونی منظور نخواهد شد . سایر موارد بخشنامه فوق الذکر به قوت خود باقی است .